Geldzorgen

Soms lijkt het alsof het geld je portemonnee uit vliegt. Waar geef je het aan uit en hoeveel geld heb je maandelijks nodig? Het is belangrijk dat je beginnende geldproblemen snel aanpakt om erger te voorkomen.

Inkomsten en uitgaven

Als je niet precies weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, kan het gebeuren dat je geld tekortkomt. Het is dus goed om te weten hoeveel geld je binnenkrijgt en hoeveel geld je kunt uitgeven.

Je kunt bijvoorbeeld elke week bijhouden wat je krijgt aan loon, uitkering en kinderbijslag. Met behulp van de website Berekenuwrecht.nl kun je uitrekenen waar je recht op hebt. Op die site zie je ook meteen hoe je dat geld kunt aanvragen.

Tip: houd een kasboekje bij

Houd goed bij hoeveel geld je uitgeeft en wat je daarvan koopt. Dat kun je doen met het kasboek op de website Nibud.nl. Zo kun je goed nagaan welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke niet.

Sparen en besparen

Het is verstandig om te sparen, zodat je geld hebt voor periodes waarin het minder goed gaat. Ook is het goed om te ‘besparen’. Wees bijvoorbeeld zuinig met energie, gas en water. Probeer ook minder mobiel te bellen, koop minder (dure) kleding en koop in de supermarkt alleen die dingen die je op je lijstje hebt gezet.

Schulden en geld lenen

Als je schulden hebt, of veel geldzorgen, is het niet verstandig om met geleend geld schulden af te betalen of om producten op afbetaling te kopen. Op die manier maak je juist meer schulden.

Je kunt met behulp van de website Zelfjeschuldenregelen.nl beginnende schulden zelf oplossen. Wanneer het je zelf niet meer lukt om uit de schulden te komen, kun je op zoek gaan naar professionele hulp.

Hulpverlening bij geldzorgen

Er zijn verschillende professionele organisaties die kunnen helpen bij financiële of juridische problemen. Deze hulpverlening is meestal gratis. Via de gemeente kun je meer informatie krijgen over hulpinstanties, zoals een kredietbank, de sociale dienst of het maatschappelijk werk.

Voor meer budgettips en hulp bij schulden kun je terecht op de website Nibud.nl. Meer handige tips kun je ook vinden op de website Kansvoormijnkind.nl.

 

Keurmerk

Bron: Geldzorgen

Geef uw mening over deze informatie

info Uw mening wordt verstuurd naar de webbeheerder van deze website. De webbeheerder kan contact met u opnemen wanneer u hiervoor kiest, maar is hiertoe niet verplicht.

Wanneer u een persoonlijke vraag heeft kunt u het contactformulier invullen.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult

Zoeken

Meer informatie

Folders

Organisaties